Acum o lună am dus lumina la ultima școală neelectrificată din România, cea din Dobraia, situată în Munții Cernei, Caraș-Severin. Ultima dintr-un total de 4 cuprinzând și școlile din Ineleț (tot în Munții Cernei), Cruhla (Obcinele Bucovinei) și Cornățea (Munții Maramureșului).
În acest moment, și cei 27 de elevi din aceste sate au acces la educație în condiții elementare pentru anul 2015.
După Ursici, am mai făcut așadar un pas în campania Lumină pentru România. Urmează alții, la fel de grei, pentru a aduce lumina și în alte 284.434 de gospodării. Poate părea incredibil, dar aceasta este cifra gospodăriilor neelectrificate din țara noastră. Aici detalii: http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2012/08/TS11.pdf
Campania și munca de teren la cele 4 școli ne-au arătat cât de important este ca copiii să aibă lumină și acasă, nu doar la școală. Nu este nimic idilic în a-ți face temele la lumina lumânării sau a lămpii cu gaz. În timp, vor apărea probleme de vedere sau de plămâni pentru că fumul emis este toxic. Și totusi, chiar și în situația asta, extrem de mulți copii nu abandonează școala.
Holbavul l-am descoperit acum 4 ani, prima dată ca turist. Frumusețea locului și oamenii m-au făcut să revin de mai multe ori. Însă dincolo de lucrurile frumoase se găsesc și multe greutăți cu care localnicii se luptă zilnic. Una dintre ele, poate cea mai grea, este bezna din case. Acum am revenit, împreună cu Irina Chiriac (Radio Trinitas). Iată povestea lor.
Satul Holbav este situat la 25 km de Brașov. Aici încă se găsesc foarte multe gospodării fără curent electric, împărțite pe 2 dealuri. Pentru unul din ele autoritățile au reușit să găsească fonduri, astfel încât până la sfârșitul lui 2016 toate casele de aici vor fi racordate la rețea. Pentru celălalt deal, nu există deocamdată nici proiect. Și probabil nici nu va exista. Aici locuiesc permanent doar 10 familii, distanțele sunt mari și accesul dificil, fiind șanse extrem de mici ca autoritățile de la București să găsească fondurile necesare pentru rețeaua electrică.
În total 30 de copii din 5 familii viețuiesc la lumina lumânării la nici o oră distanță de Brașov. 16 dintre copii merg la școală, iar 4 la grădiniță. În ciuda condițiilor foarte grele de acces la învățământ, niciunul nu a abandonat.
De ce acces greu? Pentru că în fiecare zi sunt nevoiți să meargă între o oră și o oră jumătate până la școala din vatra satului, de pe vale, pe drumuri desfundate și prin pădure. La întoarcere, timpul se mărește considerabil, pentru că gospodăriile sunt în vârful dealului. Două fete fac naveta la liceul din Codlea. Zilnic. Niciunul dintre ei nu se plânge. Unii se trezesc la 5 dimineața, iarna, și pleacă la școală pe întuneric, alții pleacă pe la prânz și se întorc pe întuneric.
Câteva familii au generatoare, dar nu își permit să le țină pornite mai mult de o oră pe seară. În acea oră, toți copii de vârstă școlară încearcă să facă cât mai mult din lecții, la o lumină cât de cât normală, fără a-și chinui ochii și fără să inspire fum de lumânare sau de gaz. Dar o oră nu este de ajuns.
Noi vrem să schimbăm acest lucru. Vrem să aducem normalitatea și lumina în viețile lor. Putem face asta montând câte un sistem fotovoltaic la fiecare casă, suficient cât să lumineze fiecare cameră. Și mai ales suficient pentru ca lecțiile și cititul să nu mai fie o cursă contra cronometru.
Pentru cele 5 familii cu copii sunt necesari aproximativ 25.000 lei. Această sumă ar acoperi cumpărarea, transportul și montarea a 5 sisteme complete: 5 panouri fotovoltaice, 5 acumulatori de mare putere, 5 panouri de comandă și materiale auxiliare (becuri, întrerupătoare, siguranțe, cabluri etc).
Nu este o sumă mică, dar prin eforturi comune cred că o putem atinge. Putem și vrem să aducem în continuare lumina în casele și în viețile oamenilor. Pas cu pas. Cu fiecare lumină aprinsă. Campania continuă.
Orice donație este binevenită și dorită, în contul Asociației Free Miorița, cu mențiunea ”Pentru Holbav”: RO71 BACX 0000 0009 4246 2000 deschis la UniCredit Țiriac Bank Sucursala Rosetti București, Cod de Înregistrare Fiscală 29953226.